Unieke bed and breakfast aanbiedingen in Nederland

Algemene informatie over bed and breakfast in Nederland

Algemene informatie

Het principe "bed and breakfast" (afgekort b&b) principe bestaat al sinds mensenheugenis. Zo dienden kloosters al eeuwen als bed and breakfast en ze doen dat vandaag de dag nog steeds.

Een bed and breakfast (letterlijk 'bed en ontbijt') is een internationale term voor een plaats waar je kunt overnachten en ontbijten. Het gaat hier vaak om particulieren die een gedeelte van hun woning verhuren als b&b. Je hebt bed and breakfast in veel varianten. De ene keer gaat het om een eenvoudige slaapkamer in een woonhuis met gedeelde badkamer en wordt het ontbijt geserveerd in een gemeenschappelijke ruimte, de andere keer heb je een eigen appartement, gedeelte van een boerderij of word je zelfs ontvangen in een monumentaal pand, molen, landhuis, pastorie of kasteel waar meerdere kamers zijn die als bed and breakfast verhuurd worden. En dat maakt het overnachten in een bed and breakfast nu zo leuk. Het is iedere keer anders en altijd een bijzondere belevenis.

Aantal bed and breakfasts

In Nederland zijn er, volgens schatting, een 4.000 bed and breakfast. Dit aantal zal, volgens verwachting, de komende jaren nog aanzienlijk gaan toenemen. In bijvoorbeeld Engeland zijn dat er veel meer. Overigens waren het de Engelstalige landen Engeland, Schotland, Ierland en de Verenigde Staten die de term bed and breakfast voor het eerst gebruikten. In Frankrijk gebruikt men de benaming 'Chambres d’Hotes' en in Duitsland 'Zimmer Frei'.

Aantal overnachtingen

U kunt een b&b meestal voor een of meerdere nachten huren, soms is het mogelijk om een b & b voor een langere periode te huren en krijgt u een korting op de prijs.

Gastvrijheid en persoonlijke aandacht

Bij een bed and breakfast wordt u in bijna alle gevallen persoonlijk ontvangen door de eigenaar en staat men er persoonlijk garant voor dat het u aan niets ontbreekt. Vaak maken de eigenaren veel werk van het ontbijt. Warme broodjes, bijzonder broodbeleg, vruchtensappen, broodjes, koffie en thee. Men wil u graag laten genieten en dat is nu kenmerkend voor een b&b. U staat als gast centraal en krijgt het gevoel dat u uit bent maar toch een beetje thuis.

Voordelig

Een bed and breakfast is bijna altijd voordeliger dan bijvoorbeeld een hotel of pension. Afhankelijk of een bed and breakfast eenvoudig is of lux is, betaalt u in Nederland gemiddeld zo een € 25 tot € 40 per persoon per nacht inclusief uitgebreid ontbijt.

Reserveren

Omdat er maar beperkte ruimte beschikbaar is, de boel verhuurd kan zijn, het kan zijn dat een bed and breakfast niet het hele jaar beschikbaar is en de eigenaren inkopen moeten doen voor het ontbijt e.d. is het altijd raadzaam uw favoriete b & B vooraf te reserveren. Dit kan vaak telefonisch maar tegenwoordig is het ook vaak mogelijk om via de website of e mail te reserveren.

Duurzaam toerisme

De reisbranche besteedt steeds meer aandacht aan duurzaam toerisme. Bed and breakfast onderschrijft de principes van duurzaam toerisme of ECO-toerisme. Ze worden veelal gerealiseerd in bestaande woningen, de eigenaren beheren vaak zelf de b&b zodat er geen personeel aangenomen hoeft te worden die moet reizen, het schoonmaken wordt veelal door de eigenaren zelf gedaan, het ontbijt wordt door hen zelf klaar gemaakt en men maakt vaak gebruik van eigen producten of streekproducten. En bed and breakfast zijn vaak kleinschalig wat het milieu ook ten goede komt. Met b&b als duurzame logiesvorm wordt beantwoord naar de vraag naar unieke overnachtingsmogelijkheden terwijl het goed is voor mens, milieu, natuur en cultuur.

U bent van harte welkom in een van de unieke b&b die op deze website staan.

Nieuwsbrief

Naam
E-mailadres
Uw adres wordt alleen gebruikt voor onze nieuwsbrief. Lees ook onze privacyverklaring.

Aanbiedingen en lastminutes vakantieparken